Anatomie - Frozen Shoulder Kliniek
15398
page,page-id-15398,page-template,page-template-full_screen,page-template-full_screen-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
shoulder anatomy front

Anatomie van de schouder

De schouder is het meest complexe en unieke gewricht van het menselijk lichaam. De schouder kan namelijk in alle richtingen bewegen.

Deze grote beweeglijkheid is nodig bij vele activiteiten in het dagelijks leven, waaronder eten, haren kammen, een jas aandoen of een tas optillen. Wist u dat u uw schouder bij 80% van alle dagelijke activiteiten gebruikt? Een beperking in de schouder kan dus zeer vervelend zijn.

Heeft u pijn of last van uw schouder, neem dan contact met ons op om te zien wat de mogelijkheden voor u zijn.

Hoe werkt een schouder?

Om alle bewegingen met de schouder­ te kunnen maken is een grote mobiliteit, ofwel bewegings­mogelijkheid, een vereiste.

Het schouder­gewricht bestaat uit de bovenarm (humerus) en het schouder­blad (scapula). Aan de kant van de bovenarm zit een bol­vormige kop, deze rolt en glijdt in een ondiep kommetje (glenoid) van het schouder­blad. Zowel op de kop als de kom zit een laagje kraakbeen; dit is een zachte laag die ervoor zorgt dat de 2 botten soepel langs elkaar heen kunnen bewegen.

Shoulder X-Ray
Frozen shoulder kapsel

Kapsel

Om het schoudergewricht zit een gewrichts­kapsel (capsula). Enerzijds geeft dit kapsel steun aan de schouder. Anderzijds bepaalt het kapsel de maximale bewegingsuitslag van het schoudergewricht.

De gevederde structuur en de vezel­richting van het gewrichts­kapsel bepalen samen de maximale bewegings­uitslag van de schouder in alle richtingen. Om het gewrichtskapsel bevinden zich een veelvoud aan banden en spieren, die bewegingen begeleiden, sturen en stoppen.

Capsulitis adhesiva

Kapsel ontsteking

Frozen shoulder is engels voor stijve schouder en is de andere naam voor capsulitis adhesiva. Deze latijn­se naam omschrijft de aandoening goed en betekend letterlijk: ver­kleeft en ont­stoken kapsel van de schouder.

Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel ontstoken. Het ­kapsel van de schouder wordt dikker en strakker door ver­kleving. Hierdoor heeft het kapsel niet genoeg lengte, waardoor het schouder­gewricht onvol­doende goed kan draaien. Dit uit zich als een pijnlijke en stijve schouder.

Heeft u pijn of last van uw schouder, neem dan contact met ons op om te zien wat de mogelijkheden voor u zijn.